croydon project
Slider

this kitchen won best kitchen design and best renovated kitchen priced below $30k

2018 HIA Kitchen & Bathroom Awards

The Brief

Our clients wanted a sensitively designed kitchen to match their mid century architect designed home. The kitchen had to have maximum storage in a very compact space, have great visual appeal and be easy to clean, with space for everything including serving and glass ware. In addition, the available bench space should also include an overhang area for bar stool seating.

The existing 1950’s kitchen had never been renovated and featured shallow cabinetry, few drawers and narrow benches and no space for additional appliances such as microwaves, dishwashers and coffee machines. The original footprint could be extended to include the previously adjacent bathroom, laundry and linen cupboard as these had all been re-located as part of the larger home renovation. Even so, the new extended footprint needed maximum functionality to meet their storage and workspace needs.

Before

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

After

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Inspired by contemporary European trends, ‘Clean-touch’ matt black laminate and warm teak timber veneer come together with a stunning printed glass splashback in this beautifully finished kitchen by Lindsay Williams of the Mint Kitchen Group.

This highly functional kitchen is located at the heart of an architect designed 1950’s compact home, situated in Melbourne’s outer- east. Organic white stone and Tasmanian Oak timber provide a classic combination for the benchtops, while brushed stainless steel highlights are included for handles and shelving. Due to the compact space available, and the need for fridge integration, deeper cupboards on the hotplate wall allowed for longer-than-usual drawer slides to maximise storage space. The pantry tower on one side of the hotplate mirrors the integrated fridge/freezer cabinet on the other side. Between them, slide-away glass splashback panels reveal an appliance storage space niched into the hallway cabinet behind the hotplate wall.

On the island bench side, a raised L-shape servery panel hides the sink from the living room view and included storage for cutlery, crockery, recycling and plastic ware. The dishwasher and microwave space are also included here. On the outer side, a shallow depth cabinet provides serving ware storage. Adjacent to the sink, the worktop overhang provides seating space for 2-3 bar stools.